Kaj je digitalni tisk na tekstil?

Digitalni tisk je vrsta tiska, ki se uporablja za digitalno tiskanje vzorcev ali slik na tkanine z uporabo digitalnega tiskalnika.

Gre za priljubljeno tehniko v tekstilni industriji za ustvarjanje visokokakovostnih, živahnih in trajnih odtisov na različnih vrstah tkanin.

Poznamo različne barve, ki se uporabljajo za tisk. Glede na vrsto barv, ki jih izberemo, se razlikuje tudi sam proces tiska.

Mi smo za tisk izbrali reaktivne barve. Reaktivne barve so posebna vrsta barvilnih črnil, ki tvorijo močno vez z vlakni naravnih tkanin, kot so bombaž, lan, svila, bambus in viskoza.

Ko črnila pridejo v stik s tkanino in prestanejo določen postopek utrjevanja, kemično reagirajo z vlakni in ustvarijo trajno vez, ki je odporna proti bledenju, pranju in drgnjenju, kar zagotavlja, da tisk ostane nedotaknjen tudi po številnih pranjih.

Postopek reaktivnega tiskanja na tkanini z reaktivnimi barvami vključuje naslednje korake:

  • Predobdelava: Blago je potrebno pripraviti za tiskanje s postopkom predobdelave, ki pomaga odpreti vlakna, da so bolj dovzetna za reaktivne barve.
  • Digitalno tiskanje: Blago potiskamo z vzorcem, ki smo ga predhodno pripravili. Vzorec je potrebno grafično oblikovati in pripraviti, da je primeren za tisk.
  • Sušenje: Po tiskanju je blago potrebno posušiti, da se odstrani odvečna vlaga in tako olajša kemična reakcija med barvami in vlakni tkanine.
  • Utrjevanje s paro: Natisnjeno blago mora nato skozi postopek parjenja. Ta korak je ključen, saj sproži kemično reakcijo med reaktivnimi barvami in tkanino.
  • Pranje in zaključevanje: Ko je blago parjeno in ohlajeno, gre skozi temeljit postopek pranja, da se odstranijo morebitni preostali delci črnila in doseže želeno končno strukturo in mehkobo blaga.

 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.